Herbata Rooibos jako ekskluzywny poczęstunek dla klientów serwisu komputerowego

O herbacie Rooibos śmiało można powiedzieć, że jest ekskluzywnym napojem chętnie spożywanym przez ludzkość na całym świecie. Słynie ze swojego łagodnego smaku, ale także jest stosowana ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Ze względu na brak zawartości kofeiny mogą ją spożywać zarówno małe dzieci jak i kobiety w ciąży. Rooibos poprawia krążenie i wpływa pozytywnie na układ trawienny.

Napar z czerwonych liści jest zdrowszą alternatywą dla herbaty czarnej. W swoim składzie zawiera duże ilości związków fenolowych, kumaryn i fenylopropanoidów. Zawartość garbników jest niewielka, dlatego w naparze nie czuć posmaku goryczki tak jak to bywa  w przypadku herbaty czarnej i zielonej. Zawarte w herbacie fenole mają działanie antyoksydacyjne – eliminują nadmiar wolnych rodników w ten sposób zapobiegając starzeniu się organizmu i rozwojowi komórek nowotworowych.

Napar ten jest również bogatym źródłem minerałów takich jak: magnez, potas, sód i wapń, a także niewielkich ilości boru, cynku, fluoru, miedzi i żelaza. Picie herbaty rooibos wpływa korzystnie na funkcjonowanie gospodarki hormonalnej u kobiet. Ma także działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwcukrzycowe. Chroni serce przed chorobą niedokrwienną, a także pomaga w walce z nadwagą. Zanim skosztujemy tego cudownego naparu warto wcześniej dowiedzieć się z czym mamy do czynienia. O tym jak Rooibos wpływa na ludzki organizm już wiemy, ale dobrze jest wiedzieć co dokładnie pijemy.

szklaneczka pysznej czerwonej herbaty

A więc Rooibos to inaczej czerwono krzew afrykański, jest rośliną odporną na niekorzystne warunki. Krzew ten uprawia się tylko w jednym miejscu w Republice Południowej Afryki. Gleby, na których rosną krzewy są bardzo suche, a rośliny odporne na wszelkie niedogodne warunki klimatyczne. Ziemie, na których rosną krzewy są ubogie w składniki odżywcze, jednak same dostarczają ich bardzo wiele. Produkcja i picie napoju rooibos praktykowana była przez ludność Afrykańską, jednak z czasem znajomość tego czerwono krzewu rozprzestrzeniała się także na inne kraje.

Herbata Cosmai czerwona
Herbata Rooibos

Aby przygotować napar należy wysuszone już i pokrojone pędy poddać fermentacji. Łyżeczkę takich liści zalewa się wrzątkiem, a po kilku minutach należy przecedzić i gotowe- można rozkoszować się niezwykłym smakiem. Herbata ma bardzo łagodny smak, dlatego właśnie jest bardzo lubiana, a dodatkowo dzięki pięknej, czerwonej barwie jeszcze bardziej zachęca do jej wypróbowania. Ten czerwony napój może być miłym pretekstem do spotkań towarzyskich. Chcąc zachwycić swoich gości, warto zaserwować taki właśnie napój.

Rooibos ma swoje wierne grono zwolenników, ponieważ to nie tylko samo zdrowie, ale także liczne doznania smakowe. Kupując czerwoną, najpopularniejszą odmianę możemy spodziewać się po niej smaków z nutą miodu, karmelu oraz pikantnych przypraw. Szukając czegoś rozgrzewającego warto wypróbować naparu z liści naturalnie aromatyzowanych korzennymi przyprawami. Parzenie jest niezwykle proste i nie długie, więc naprawdę szybko możemy rozkoszować się niezwykłym smakiem i aromatem.